Tilskud til varmepumpe

Det er muligt at få tilskud til etablering af varmepumpe, herunder både luft-vand varmepumper eller jordvarme anlæg. Tilskuddet varierer i størrelse og kan være fra 17.000 kr. og helt op til 27.000 kr. ved at etablere et stort jordvarme anlæg.

tilskud varmepumpe

Læs her nedenfor hvad du kan få i tilskud og hvilke regler, som der gælder.Få tilbud på varmepumpe

Bliv klar til tilskud fra Varmepumpepuljen når den åbner i september 2023. Få tilbud på udskiftning af dit olie- eller gasfyr til en effektiv varmepumpe.

Få tilbud her

Tilskud til luft-luft varmepumpe

De mindre luft-luft varmepumper, som er gode til f.eks. opvarming af sommerhuse, små annekser osv., kunne man tidligere få tilskud til via boligjobordningen, også kaldet håndværkerfradraget. Her kunne man få fradrag for udgifter til arbejdslønnen, som der er i forbindelse med opsætningen af varmepumpen. Man kunne ikke kan få fradrag for selve udgiften til køb af varmepumpen eller andre materialer til denne. Det er altså udelukkende arbejdslønnen inkl. moms forbundet med monteringen man kunne få tilskud til. Denne tilskud ordning findes dog ikke mere.

OBS: Det er IKKE muligt at ansøge om håndværkerfradrag efter april 2022.

Få tilbud på varmepumpe

Bliv klar til tilskud fra Varmepumpepuljen når den åbner i september 2023. Få tilbud på udskiftning af dit olie- eller gasfyr til en effektiv varmepumpe.

Få tilbud her

Tilbud på varmepumpe

Bestil uforpligtende tilbud på udskiftning af dit olie- eller gasfyr til en luft-vand varmepumpe eller jordvarme.
Få tilbud på varmepumpe

I samarbejde med 3byggetilbud

Tilskud til luft-vand varmepumpe

Etablerer du ny varmeforsyning til dit hus, hvor du udskifter dit nuværende oliefyr eller gasfyr med en luft-vand varmepumpe, så kan du også få tilskud til dette. Og da en udskiftning af den primære varmekilde i huset potentielt sparer miljøet langt mere en den mindre luft-luft varmepumpe, så er tilskudeligt væsentligt større her.

Så meget kan du få i tilskud til luft-vand varmepumpe

Tilskuddet til en luft-vand varmepumpe varierer fra 17.000 til 27.000 kr. alt afhængigt af hvor stort anlægget er og hvilken energimærkning (energiforbruget), som den nye luft-vand varmepumpe har. Du kan se i skemaet nedenfor hvilke typer tilskud og hvor store, som du kan opnå hvis du køber en luft-vand varmepumpe:


Tilskudsordning Beløb
Varmepumpepuljen 17.000 kr.
Tilskud fra Totalkredit (hvis du er kunde) 10.000 kr.
Slip for tinglysning og lånesagsgebyr (hvis du skal låne) 10-12.000 kr.
Afkobling af gasnetværket (hvis du skifter fra gasfyr) 7-8.000 kr.
* Hvis du køber varmepumpe på abonnement, så vil tilskuddet være på ca. 25.000 kr.


Tilskuddet er en del af klimaaftalen

Tilskuddet er kommet til verden via den såkaldte klimaaftale, som blev besluttet i juni 2020. Tilskuddet gives via Bygningspuljen, som der hvert år kan ansøges til. Det skal dog siges at man ikke nødvendigvis behøver at få arbejdet udført i det år, som man ansøger, men man skal i ansøgningen være klar og præcis på hvilket arbejde, som man påtænker at udføre og få tilskud til.

Planen og tilskudsordningen er siden hen blevet revideret af flere omgange, hvor bla. krigen i Ukraine og de massive stigninger i energipriser, og tanker om hvordan vi skal omlægge hele vores energiforsyning og struktur. I dag er tilskudordningerne derfor splittet op i flere forskellige, som vi gennemgår nedenfor.

Krav til at du kan få tilskud til varmepumpen

Det er vigtigt at pointere at der også er en række krav til at du kan få tilskuddet:

  • Du må ikke været gået i gang med arbejdet på ansøgningstidspunktet (eller have en bindende aftale med en håndværker)
  • Du skal udskifte et eksisterende gasfyr, oliefyr, biokedel eller elvarme med varmepumpen
  • Varmepumpen skal have energimærke A++ eller A+++
  • Installation skal foretages af en VE-godkendt installatør
  • Både private, virksomheder, andelsforeninger og ejerforeninger kan ansøge
  • Der må ikke være mulighed for at blive koblet på fjernvarme i dit lokalområdet (se her om du kan få fjernvarme: https://sparenergi.dk/forbruger/varme/fjernvarme og se her om der er planlagt fjernvarme: https://www.kort.plandata.dk)

Du kan kun benytte én tilskudsordning

Du kan i princippet også anvende håndværkerfradraget (OBS: Udfaset i april 2022) til at få tilskud til luft-vand varmepumpen, men du kan kun få tilskud ét sted fra. Da håndværkerfradraget er langt lavere end tilskuddet fra puljerne, så kan det dog ikke betale sig at benytte håndværkerfradraget, med mindre du ikke får godkendt din ansøgning. Tilskuddet til varmepumpe er langt større via bygningspuljerne.

Du søger om tilskuddet her: https://sparenergi.dk/tilskud. Puljen for 2023 åbner igen i september 2023. Da det er vigtigt at være i god tid, så se at få indhentet tilbud på de forskellige opgaver, så du er klar til at ansøge når puljerne åbnes for ansøgning. Ansøgningen sker i tredje kvartal.

Du kan bestille 3 uforpligtende tilbud på en luft-vand varmepumpe via hjemmesiden 3byggetilbud.dk

Varmepumpe på abonnement

Hvis du ikke ønsker eller har mulighed for selv at finansiere en luft-vand varmepumpe, så kan du også hos forskellige firmaer få etableret en varmepumpe på abonnement, hvor du løbende betaler pr. måned. Også til denne løsning kan du få tilskud og her er det leverandøren, som sørger for ansøgning om tilskud. Dette kal

Tilbud på varmepumpe

Bestil uforpligtende tilbud på udskiftning af dit olie- eller gasfyr til en luft-vand varmepumpe eller jordvarme.
Få tilbud på varmepumpe

I samarbejde med 3byggetilbud

Tilskud til jordvarme

Ønsker du at skifte dit oliefyr eller gasfyr, både nyere eller gammelt, ud med et jordvarme anlæg, så skal du leve op til samme betingelser for at få tilskuddet, som ved en luft-vand varmepumpe. Forskellen er dog at jordvarmeanlægget er noget dyrere i anskaffelsespris, men samtidig også mere effektivt og vil benytte langt mindre energi til at opvarme dit hus med. Og dermed også spare miljøet. Derfor er tilskuddet fra varmepumpepuljen også noget større for jordvarmeanlæg, som man kan se nedenfor i tabellen:


Tilskudsordning Beløb
Varmepumpepuljen 27.000 kr.
Tilskud fra Totalkredit (hvis du er kunde) 10.000 kr.
Slip for tinglysning og lånesagsgebyr (hvis du skal låne) 10-12.000 kr.
Afkobling af gasnetværket (hvis du skifter fra gasfyr) 7-8.000 kr.
* Hvis du køber jordvarmepumpe på abonnement, så vil tilskuddet være på ca. 25.000 kr.

Hvis du investerer i et jordvarmeanlæg, så gælder samme krav til om du kan få tilskuddet, som til en luft-vand varmepumpe. Det kan du læse om ovenfor.

Få tilbud på varmepumpe

Bliv klar til tilskud fra Varmepumpepuljen når den åbner i september 2023. Få tilbud på udskiftning af dit olie- eller gasfyr til en effektiv varmepumpe.

Få tilbud her

Andre tilskud til varmepumper

Udover tilskud fra varmepumpepuljen og skrotningsordningen, så findes der også nedenstående muligheder for tilskud, som er relevant for både skift fra oliefyr og gasfyr.


Tilskud til afkobling af gasnetværket

Dette er selvfølgelig kun relevant, hvis du har et gasfyr. Når du erstatter dit gasfyr med en varmepumpe, vil du blive pålagt et gebyr fra gasleverandøren for at blive afkoblet. Heldigvis er der også oprettet en tilskudsordning, der giver mulighed for at helt undgå dette gebyr, som normalt ligger på omkring 7-8.000 kr. Denne tilskudsordning kaldes afkoblingsordningen og fungerer efter "først til mølle" princippet. For mere information, kan du læse hos Evida.


Slip for tinglysningsgebyr og lånegebyr

Finans Danmark og regeringen har lanceret en kampagne ved navn "Fyr dit fyr" for at hjælpe kunder, der ønsker at finansiere deres nye varmepumpe gennem lån. Med dette initiativ har kunder mulighed for at undgå både tinglysningsafgiften til staten (cirka 3.500 kr.) og etableringsgebyret på lånet (cirka 8.000 kr.). Hvis du er interesseret, kan du drøfte denne mulighed med din bankrådgiver.


Tilskud fra Totalkredit

Hvis du har et realkreditlån igennem Totalkredit (det har mange igennem deres bank), har du faktisk mulighed for at opnå et ekstra tilskud på 10.000 kr., hvis du beslutter dig for at udskifte dit gasfyr med enten en ny luft-vand varmepumpe eller jordvarmepumpe. Du kan finde yderligere information om reglerne for dette tilskud her: Sådan får du tilskud til varmepumpe fra Totalkredit.