Tilskud til oliefyr

Er du én af de mange ejere af enten et ældre eller nyere oliefyr, så kan du med fordel læse med her. Du kan nemlig få tilskud til at udskifte dit gamle oliefyr med en varmepumpe eller et jordvarmeanlæg, som er langt mere effektivt og skånsomt mod miljøet.

OBS OBS: Der gives IKKE længere tilskud til udskiftning af et gammelt olifyr til et nyere oliefyr eller kedel.

Og samtidig er det også en god investering, både ift. de løbende varmeudgifter, men også ift. at værdien af din bolig ofte stiger i forbindelse med bedre energimærkning af boligen.

tilskud oliefyr


Vær klar til at ansøge i september 2023

Tilskuddet til udskiftning af oliefyr kommer fra den nye klimaplan, som regeringen fik godkendt i juni 2020. Her er der via den såkaldte bygningspulje afsat 290 mio. kr. i 2021, 675 mio. kr. i 2022 og 375 mio. i 2023, som boligejere kan ansøge til og få tilskud til skrotning af deres oliefyr. Midlerne for 2022 er allerede afsat, men der er ligeledes puljer i 2023 og frem til 2026, hvor man kan ansøge i foråret og efteråret. Næste gang er i efteråret 2023.

Hvis man skal ansøge til puljen, så gælder det altså om at være klar og have beskrevet sit projekt, så grundigt, som muligt. Derfor kan du med fordel allerede nu bede om tilbud på en luft-vand varmepumpe eller jordvarme anlæg. Det kan du f.eks. gøre via tjenester som 3byggetilbud, hvor man uforpligtende kan indhente flere tilbud fra forskellige leverandører. (Vær opmærksom på at du hverken må have påbegyndt arbejdet eller lavet en bindende aftale med en håndværker før at du laver din ansøgning.

Vær ligeledes opmærksom på at tilskuddet er blevet lidt mere restriktivt, forstået på den måde at der kun gives tilskud, hvis du bor udenfor et område, hvor der er planlagt fjernevarme forsyning.


Få tilbud på varmepumpe

Bliv klar til tilskud fra Varmepumpepuljen når den åbner i september 2023. Få tilbud på udskiftning af dit olie- eller gasfyr til en effektiv varmepumpe.

Få tilbud her

Så stort er tilskuddet

Hvis du skifter dit nuværende oliefyr ud med en luft-vand varmepumpe, som altså både kan opvarme boligen via radiatorer, samt boligens varme brugsvand, så kan du få et tilskud fra ca. 17.000 kr. og helt op til 27.000 kr. Dog er de præcise beløb først tilgængelige når puljen starter op. Tilskudsbeløbet er ikke længere afhængigt at størrelsen på din varmepumpe og dermed de samlede omkostninger, som der er ved at installere en luft-vand varmpumpe eller jordvarmeanlæg. Tilskuddet til udskiftningen af oliefyret afhænger om der er tale om valg af enten luft-vand varmepumpe eller jordvarme. Jo mere effektiv din nye varmepumpe er, jo større et tilskud kan du opnår.

Læs mere om de forskellige tilskud til varmepumper her og bliv klogere på hvordan selve ansøgningen om tilskud til udskiftning af oliefyret skal ske rent praktisk.

Nedenfor kan du se i tabellerne hvad du kan forvente at kunne få i tilskud til udskiftning af dit oliefyr. Vil du vide mere om de forskellige tilskudsordninger, så har vi gennemgået ordningerne mere detaljeret i afsnittene nedenfor


Tilskudsordning Beløb
Varmepumpepuljen 17-27.000 kr.
Tilskud fra Totalkredit (hvis du er kunde) 10.000 kr.
Slip for tinglysning og lånesagsgebyr (hvis du skal låne) 10-12.000 kr.
* Hvis du køber varmepumpe på abonnement, så vil tilskuddet være på ca. 25.000 kr.

Få tilbud på varmepumpe

Bliv klar til tilskud fra Varmepumpepuljen når den åbner i september 2023. Få tilbud på udskiftning af dit olie- eller gasfyr til en effektiv varmepumpe.

Få tilbud her

Tilbud på varmepumpe

Bestil uforpligtende tilbud på udskiftning af dit olie- eller gasfyr til en luft-vand varmepumpe eller jordvarme.
Få tilbud på varmepumpe

I samarbejde med 3byggetilbud

Varmepumpepuljen

Når du køber din egen varmepumpe

Fra 2023 er der etableret en ny særskilt pulje til at fremme køb og installation af luft-vand varmepumper eller jordvarmepumper. Puljen, der kaldes varmepumpepuljen, administreres af Energistyrelsen. Tidligere blev tilskuddet til varmepumper tilbudt gennem bygningspuljen, men den er nu blevet omlagt til en energirenoveringspulje, som fokuserer på energieffektivisering, herunder efterisolering og lignende.

Varmepumpepuljen åbner i september 2023, og det anbefales at tilmelde sig nyhedsbrevet hos SparEnergi for at være opdateret om de seneste nyheder om puljen. Det forventes, at tilskuddet vil udgøre et fast beløb på 17.000 kr. for en luft-vand varmepumpe og 27.000 kr. for en jordvarmepumpe. Tidligere var tilskuddet afhængigt af varmepumpens størrelse.

Tilskuddet vil sandsynligvis blive tildelt efter "først til mølle" princippet, og det forventes, at omkring 13.000 husejere kan få tilskud i 2023 (lignende puljer vil blive tildelt hvert år frem til 2026). Derfor er det en god idé at være forberedt ved at indhente forskellige tilbud fra leverandører. Det er vigtigt at bemærke, at du ikke må indgå en aftale med en håndværker, før du har modtaget tilsagn om tilskud fra varmepumpepuljen. Når tilskuddet er bevilget, har du 2 år til at gennemføre projektet med at skifte dit gamle oliefyr eller gasfyr ud med en varmepumpe eller jordvarme.

Skriv dig op til Energistyrelsens nyhedsbrev om varmepumpepuljen her: SparEnergi nyhedsbrev om varmepumpepuljen.


Skrotningsordningen

Skrot dit gamle oliefyr og få tilskud til en varmepumpe på abonnement

Skrotningsordningen 2023 er en del af regeringens Klimaaftale og er en tilskudsordning, der giver dig mulighed for at få tilskud, hvis du vælger at skrotte dit gamle oliefyr og i stedet installere en varmepumpe (luft-vand) på abonnement. Tilskuddet er beregnet til at dække førstegangsbetalingen i forbindelse med overgangen til varmepumpen på abonnement og udgør 25.000 kr. Din varmepumpeleverandør vil normalt sørge for at ansøge om tilskuddet på dine vegne.

Når du vælger at anskaffe en varmepumpe på abonnement, betaler du typisk en engangsbetaling (også kaldet førstegangsbetaling), et abonnementsgebyr og en løbende pris for varmeleveringen. Denne løsning giver dig mulighed for at undgå en stor investering i starten, da leverandøren har ansvaret for installation, drift og vedligeholdelse. Førstegangsydelsen kan nogle gange bestemmes af kunden selv og kan sammenlignes med førstegangsydelsen på en leasingbil. En højere førstegangsydelse vil føre til en lavere abonnementspris på sigt.

Bemærk, at det er et krav, at din bopæl ikke er tilsluttet den kollektive varmeforsyning. Det betyder, at du ikke må bo i et område, hvor der enten allerede er mulighed for at blive tilkoblet fjernvarme, eller hvor det er planlagt i fremtiden.


Få tilbud på varmepumpe

Bliv klar til tilskud fra Varmepumpepuljen når den åbner i september 2023. Få tilbud på udskiftning af dit olie- eller gasfyr til en effektiv varmepumpe.

Få tilbud her

Slip for tinglysningsgebyr og lånegebyr

Når eller hvis du har behov for at låne penge til din nye varmepumpe når du udskifter dit oliefyr, så har Finans Danmark og regeringen også lavet et initiativ, så man som kunde kan slippe for både tinglysningsafgiften til staten (ca. 3.500 kr.) og etableringsgebyret på lånet (ca. 8.000 kr.). Kampagnen er kaldt "Fyr dit fyr". Dette kan du snakke med din bankrådgiver om, når du kender omkostningen ved at skifte fra oliefyr til varmepumpe.


Tilskud fra Totalkredit

Er du kunde hos Totalkredit (mange har realkredit igennem Totalkredit via deres bank), så er du heldig og kan yderligere få et tilskud på 10.000 kr., hvis du vælger at udskifte dit oliefyr med en ny luft-vand varmepumpe eller jordvarmepumpe. Du kan læse mere om reglerne for tilskud her: Sådan får du tilskud til varmepumpe fra TotalkreditSådan indhenter du tilbud på en varmepumpe

Du kan med fordel benytte dig af nogle af de online tilbud tjenester, som der findes på nettet, når du skal indhente tilbud på opgaven med at udskifte dit gamle oliefyr til en varmepumpe. Hos 3byggetilbud kan du benytte disse sider:

- Hent 3 tilbud på luft-vand varmepumpe: Luft-vand tilbud via 3byggetilbud

- Hent 3 tilbud på jordvarme: Jordvarme tilbud via 3byggetilbud


Læs mere om de forskellige tilskud til varmepumper her og bliv klogere på hvordan selve ansøgningen om tilskud til udskiftning af oliefyret skal ske rent praktisk.Få tilbud på varmepumpe

Bliv klar til tilskud fra Varmepumpepuljen når den åbner i september 2023. Få tilbud på udskiftning af dit olie- eller gasfyr til en effektiv varmepumpe.

Få tilbud herHåndværkerfradrag

Håndværkerfradraget (også kaldet boligjobordningen) blev afskaffet d. 1. april 2022. Du kan derfor ikke længere få fradrag for håndværksarbejde og dermed arbejdslønnen til f.eks. montering af den nye varmepumpe og nedtagning af det gamle oliefyr.